Gorgonzola to pełen umami włoski ser pleśniowy, którego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Doskonale sprawdza się w kuchni – zarówno w prostych, jak i bardziej wyszukanych daniach. Kremowość gorgonzoli zachęca do kulinarnych eksperymentów, a jej wyrazisty smak nadaje charakter towarzyszącym serowi składnikom. Gorgonzolę można też potraktować jako bazę potrawy i podawać w asyście rozmaitych dodatków, zarówno słodkich – na przykładfig, miodu czy owoców tropikalnych – jak i wytrawnych, takich jak orzechy, boczek albo pomidory. Poza tym świetnie się sprawdza jako wyjątkowe uzupełnienie dania; warto przygotować z niej wyrazisty sos, dip czy zupę. Zaskoczeniem może być to, że znakomicie odnajduje się w deserowych propozycjach, także w towarzystwie dodatków, z którymi w pierwszej chwili trudno byłoby ją połączyć. Gorgonzola z białą czekoladą i korzennymi ciasteczkami? Czemu nie! Oto pięć smakowitych przepisów, które mogą zmienić wasze spojrzenie na ten włoski ser!
5 dań z włoskim serem gorgonzola DOP w roli głównej
Nie każdy przepada za jej smakiem, ale podobno trzeba po prostu do niego dojrzeć. Wtedy gorgonzolę możemy dodawać niemal do każdej potrawy, pod warunkiem że zrobimy to umiejętnie!
Tekst: Maja Wójcik
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Lekka sałatka ze świeżymi figami, z marakują i gorgonzolą DOP dolce
Ta propozycja śmiało może wystąpić na stole w charakterze dania głównego. Kremowa, delikatna gorgonzola idealnie komponuje się ze słodkimi figami i z marakują. Dzięki orzechom danie zaskakuje chrupkością, a za sprawą musztardy diżońskiej – odrobiną pikantności. Feeria smaków, kolorów i zapachów może zawrócić w głowie.
Sprawdź nasz przepis na sałatkę z figami i gorgonzolą DOP dolce >>
Krem z zielonego groszku z gorgonzolą DOP piccante i chrupiącym boczkiem
Kremy mają swoich zagorzałych zwolenników, którzy dowodzą, że są bardziej sycące niż zwykłe zupy, ale i przeciwników, których z kolei nuży monotonia smaku. W tym przypadku nie może być mowy o nudzie – zawadiacka w smaku gorgonzola do spółki z wyrazistym dymnym boczkiem dbają o niepowtarzalny charakter dania.
Wypróbuj przepis na krem z zielonego groszku z gorgonzolą DOP piccante i chrupiącym boczkiem >>
Grillowana kanapka z pieczoną dynią, boczkiem i gorgonzolą DOP piccante
Konkretna przekąska, nie tylko dla fanów kanapek. Delikatna, słodkawa dynia ma to do siebie, że lubi wyraziste dodatki. A cóż pasuje do niej lepiej niż pikantna odmiana gorgonzoli? Plus podsmażony boczek, który nadaje daniu wyjątkowy dymny posmak.
Przygotujcie grillowaną kanapkę z pieczoną dynią, boczkiem i gorgonzolą DOP piccante >>
Gnocchi w kremowym sosie śmietanowym z gorgonzolą DOP piccante i ze szpinakiem baby
Klasyczne włoskie kluseczki ziemniaczane są stworzone do sosów. Od zwykłego masła, przez śmietanowe wariacje, po grzybowe czy pomidorowe kompozycje – sprawdzą się w każdej smakowej kombinacji. W tym daniu łagodne mascarpone i śmietana nabiorą wyrazistości dzięki pikantnej gorgonzoli!
Kremowy sernik z białą czekoladą i gorgonzolą DOP dolce na korzennym spodzie
Nawet u miłośników serów pleśniowych myśl o użyciu ich w deserze może wywołać nie lada zdziwienie. Mimo to warto otworzyć się na to nieoczywiste zestawienie. Zwłaszcza że w tym przypadku słodka odmiana gorgonzoli w towarzystwiebiałej czekolady nadaje sernikowi niezwykły charakter. Dorzućcie jeszcze korzenny spód, a zadowolenie gości gwarantowane!
Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.com i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?