Kukbuk
Kukbuk
Wypróbuj naszego przepisu na sernik z gorgonzolą

Kremowy sernik z białą czekoladą i gorgonzolą dolce na korzennym spodzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia + czas studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
kruche ciasteczka korzenne
120 g
roztopione masło
40 ml
sól
szczypta
Kruszonka orzechowa:
orzechy laskowe
60 g
mąka pszenna
40 g
masło
30 g
sól
szczypta
cukier trzcinowy
30 g
Masa serowa:
śmietana 30%
100 ml
gorgonzola dolce
200 g
twaróg śmietankowy
250 g
ricotta
250 g
śmietana 18%
50 ml
cukier puder
80 g
limonka
½ sztuki
jajko „zerówka”
3 sztuki
skrobia ziemniaczana
1 łyżka
sól
szczypta
Gruszki w winie:
półwytrawne czerwone wino
400 ml
cukier trzcinowy
80 g
laska cynamonu
1 sztuka
skórka z pomarańczy
z ½ sztuki
goździki
3 sztuki
anyż
1 gwiazdka
gruszka konferencja
3 sztuki
Polewa czekoladowa:
biała czekolada
100 g
śmietana 30%
50 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Ciastka kruszymy – w malakserze lub ręcznie – na pył. Dodajemy do nich roztopione masło, szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Dno formy o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego ciastka wymieszane z masłem, równomiernie je rozprowadzamy i mocno dociskamy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Przygotowujemy kruszonkę. Orzechy laskowe bardzo drobno kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli, cukier i szybko zagniatamy, by uzyskać ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut.

krok 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią zimną kruszonkę – tworzymy z ciasta cienką, równą warstwę. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Posypka ma być ładnie zarumieniona. Wyjmujemy i studzimy.

krok 4

Śmietankę 30% przelewamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu z pokruszoną gorgonzolą. Mieszamy, aż cały ser się rozpuści (możemy też zblendować ciepłą śmietanę z gorgonzolą), i lekko studzimy. Do dużej miski przekładamy twaróg, ricottę, śmietanę 18%, cukier puder, sok i skórkę z limonki, wbijamy jajka, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i sól. Na koniec wlewamy przestudzoną śmietankę z serem i krótko ucieramy na wolnych obrotach miksera.

krok 5

Na schłodzony spód wylewamy masę serową i kilka razy lekko uderzamy formą o blat, aby pozbyć się z masy pęcherzyków powietrza. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie pieczemy przez 60 minut w temperaturze 125 stopni. Masa powinna być ścięta pośrodku, a gdy poruszymy tortownicą, sernik powinien się trząść jak galaretka. Ciasto zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 2 godziny, następnie wyjmujemy je na blat i po godzinie wstawiamy do lodówki. Chłodzimy 2-3 godziny, aby sernik nabrał odpowiedniej konsystencji (możemy chłodzić w lodówce przez całą noc).

krok 6

Przygotowujemy gruszki. Do wąskiego, ale wysokiego garnka wlewamy wino, wsypujemy cukier, wrzucamy laskę cynamonu skórkę z pomarańczy, goździki i anyż i zagotowujemy. Gruszki obieramy ze skórki. Gdy wywar winny zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wkładamy do garnka gruszki tak, aby całe były zanurzone w sosie. Gotujemy przez 25 minut – w trakcie przewracamy je kilkakrotnie. Gotowe gruszki wyjmujemy na głęboki talerz i studzimy. Z garnka wyławiamy laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Pozostałe wino gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cały alkohol odparuje i powstanie gęsty sos (około 60 minut).

krok 7

Czekoladę łamiemy na równe kawałki, przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki i zalewamy śmietaną. Miskę ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsta polewa czekoladowa.

krok 8

Na schłodzony sernik wylewamy polewę z białej czekolady. Wierzch dekorujemy odrobiną kruszonki. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy z gruszką ustawioną na kruszonce orzechowej. Polewamy korzennym sosem na bazie czerwonego wina.

Więcej przepisów z gorgonzolą znajdziecie w artykule: 5 dań z gorgonzolą DOP w roli głównej >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk