Kukbuk
Kukbuk

10 trików na Wielkanoc – radzi Michał Gniadek z Yes Butcher!

Jak przygotować zakwas na żurek? Co zrobić z wielkanocnymi resztkami? Jak urozmaicić sałatkę jarzynową? Swoje przepisy i triki zdradza Michał Gniadek, szef kuchni Yes Butcher!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe Yes Butcher!

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Wspaniały żurek z jesiotra, aromatyczna biała kiełbasa i galareta wieprzowa – to propozycje Michała Gniadka na Wielkanoc. Szef kuchni specjalizuje się w polskich potrawach z francuskimi akcentami, a najważniejsze dla niego są wysokiej jakości produkty i ich odpowiednia obróbka.

Z redakcją KUKBUK-a Gniadek podzielił się nie tylko swoimi ulubionymi przepisami, ale i wielkanocnymi patentami. Z nimi wasze święta będą jeszcze smaczniejsze!

Zrób majonez

Planujecie zrobić domowy majonez? Jeśli się boicie, że się zwarzy podczas miksowania, użyjcie całych jajek, a nie samych żółtek. Wyjdzie równie kremowy i pyszny, a zaoszczędzicie sobie stresu i czasu.

Przechowuj odpowiednio

Chcecie, aby wielkanocne wędliny i pasztety jak najdłużej zachowały świeżość? Wystarczy przed schowaniem do lodówki umieścić każdy produkt w osobnym szczelnie zamykanym plastikowym lub szklanym pojemniku. Dzięki temu do wędlin nie dostanie się wilgoć ani inne lodówkowe zapachy, co sprawi, że dłużej pozostaną świeże i zachowają pełnię smaku.

Żurek inaczej

Planujecie samodzielnie zrobić zakwas na żurek? Nastawcie go minimalnie tydzień przed świętami, a idealnie – nawet dwa tygodnie wcześniej. Pamiętajcie, aby do jego przygotowania użyć przegotowanej wody, inaczej może spleśnieć. Jeśli lubicie żurek o bardziej charakternym smaku, użyjcie do zakwasu również trochę żytniej mąki.

Jeśli wasi wielkanocni goście nie jedzą mięsa, ale lubią ryby, zaserwujcie im żurek z jesiotra. Przygotowanie wywaru na bazie całych korpusów ryb sprawi, że zupa będzie miała równie dużo umami, co klasyczny żurek na kiełbasie. To także świetna alternatywa dla każdego, kto lubi eksperymentować z nowymi wersjami tradycyjnych dań. 

Sprawdź przepis na żurek z jesiotra Michała Gniadka >>

Dietetyczna jarzynowa

Zastanawiacie się, jak nieco „udietetycznić” klasyczną sałatkę jarzynową? Połowę majonezu zamieńcie na gęsty jogurt naturalny lub grecki. Jeśli chcecie nadać sałatce intensywniejszy charakter, dodajcie też do sosu trochę ulubionej musztardy.

Jajko jeszcze lepsze

Zamiast jajek na twardo na wielkanocny półmisek ugotujcie niezwykle apetyczne jajka z półpłynnym żółtkiem. To bardzo łatwe, wystarczy pilnować czasu gotowania. Aby uzyskać efekt ściętego białka i półpłynnego żółtka, włóżcie ogrzane do temperatury pokojowej jajka do gotującej się wody na 6 minut w przypadku jajek wielkości M i na 7 minut w przypadku jajek L.

Biała kiełbasa jak z restauracji

Biała kiełbasa świetnie się sprawdzi nie tylko jako składnik żurku – może być także samodzielnym, pełnoprawnym daniem. Wystarczy ją podać w towarzystwie surówki z selera, marynowanej gruszki i majonezu musztardowego. Taka kiełbasa będzie nie tylko wyśmienicie smakować, ale i doskonale wyglądać na świątecznym stole.

Sprawdź przepis na białą kiełbasę z surówką z selera i marynowaną gruszką >>

A może catering?

Święta powinny być czasem odpoczynku, cieszenia się wolnymi chwilami z bliskimi, nie nakładajcie więc na siebie zbyt dużej presji – lepiej mniej dań, a lepszej jakości. Jeśli zupełnie nie macie głowy do gotowania, zawsze możecie skorzystać, choćby częściowo, z wielkanocnej oferty ulubionej restauracji czy cukierni.

Nie bój się galarety

Ze swojskiej galarety dzięki prostym dodatkom można zrobić eleganckie danie. Do polania galarety przygotujcie francuski winegret z soku z cytryny, oliwy, oleju rzepakowego, posiekanej szalotki, kaparów i natki pietruszki. Dodatkowo danie posypcie szczodrze świeżymi ziołami: natką pietruszki, koperkiem i lubczykiem.

Sprawdź przepis na galaretę wieprzową >>

Zioła, zioła, zioła!

Zaopatrzcie się w świeży szczypiorek, natkę pietruszki, koperek i rzeżuchę! Wielkanocne dania obsypane ziołami będą smaczniejsze, bardziej wiosenne i apetyczne, a także zdrowsze. 

Sposób na resztki

Po świętach został wam żurek albo bigos? Jest na to sposób: pasteryzacja. W ten sposób nie trzeba będzie jeść tych samych dań piąty dzień z rzędu, a dodatkowo zrobicie sobie zapas obiadów – w sam raz na moment, gdy znowu zatęsknicie za świątecznymi przysmakami. Podwójna wygrana!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk