Kukbuk
Kukbuk
Piernik różany z płatkami kwiatów polany ciemną czekoladą (fot. Brooke Lark / unsplash.pl)

10 przepisów z wykorzystaniem wody różanej

Choć z wodą różaną trzeba obchodzić się ostrożnie, w kuchni potrafi czynić cuda. Użyta z umiarem polubi się nie tylko z deserami. Sprawdzi się też w daniach mięsnych, sałatkach, a nawet chlebie.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Brooke Lark / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Przepis na wodę różaną >>

Woda różana to produkt uboczny destylacji olejku różanego. Nie potrzeba skomplikowanego sprzętu, by przygotować jej aromatyczny zamiennik w domu. Większe ilości można zamrozić lub zapasteryzować. Zobacz przepisy z wykorzystaniem wody różanej.

Woda różana to doskonały dodatek do wytrawnych dań i deserów
Korzenny piernik z wodą różaną, płatkami kwiatów i polewą czekoladową (fot. Brooke Lark / unsplash.com)

Piernikżany >>

Lekko wilgotny, pachnący cynamonem, kardamonem i goździkami, przełożony różaną konfiturą, błyszczący od polewy czekoladowej. No to komu kawałeczek? Pamiętajcie, że taki piernik można robić cały rok, nie tylko od święta.

Kawa różana >>

Kawa w krajach arabskich jest mocna, wyrazista i aromatyczna. Czarną podaje się z cukrem, ale nigdy z mlekiem. Jej parzenie to prawdziwy rytuał, w jego skład wchodzą również serwowane obok niewielkie łakocie, które dodatkowo osładzają ten czarny jak smoła napój. W tym przepisie odrobina wody różanej i kardamonu przełamie gorzkawy smak kawy i osłodzi ją bez grama cukru.

Chleb różany z płatkami kwiatów posypany mąką z chrupiącą skórką (fot. materiały prasowe)

Chleb różany >>

Chrupiąca skórka i roznoszący się dookoła rozkoszny zapach… Domowy chleb zawsze jest wyjątkowy. Jeśli dodać do niego różaną nutę, to już prawdziwa magia!

Soczyste, chrupiące udka kurczaka z wodą różaną, migdałami i pestkami granatu

Różane udka z kurczaka >>

Kurczak z płatkami róży i wodą różaną serwowany był w kuchni średniowiecznej Anglii oraz iberyjskich Maurów. Dziś połączenie róży i drobiu jest dość rzadko spotykane. Kurczak okraszony tymiankiem, wodą różaną i czosnkiem nabiera rumieńców i staje się orientalnym, bardzo aromatycznym i naprawdę wyjątkowym daniem.

Domowa granola z wodą różaną, orzechami i suszonymi owocami

Granola różana >>

Domowa granola to wyjątkowy skarb wśród smakołyków. Robi się ją błyskawicznie. Fantastycznie chrupiąca sprawdza się doskonale z jogurtem czy mlekiem lub jako dodatek do lodów. Sami możemy decydować o dodatkach, aromatach i przyprawach – niech znajdzie się w niej tylko to, co lubimy najbardziej. Granola jest również doskonałym pomysłem na jadalny prezent.

Słodkie karmelki z różą posypane kwiatami

Karmelki różane >>

Każdy papierek kryje w sobie półkruche, lekko ciągnące się karmelki pachnące cudownie masłem, karmelem i różą. Słodycz cukierka przełamana jest tutaj słonawą pistacją. Są tak uzależniające, że naprawdę trudno się im oprzeć. A w dodatku pięknie wyglądają

Sałatka z soczewicą, wodą różaną i marchewką (fot. materiały prasowe)

Sałatka z soczewicą >>

Pyszne danie w marokańskim stylu. Nadmiar aromatycznego sosu możesz wykorzystać do marynowania mięsa.

Delikatne pierożki z kozim serem i wodą różaną z natką pietruszki (fot. materiały prasowe)

Pierożki z kozim serem >>

Pierogi z serem to proste danie, a można je tak pięknie skomplikować! Inspirowane kuchnią libańską intensywne, ziołowe nadzienie współgra z różanym ciastem.

Wilgotny i delikatny pieczony sernik z wodą różaną

Sernik z wodą różaną >>

Lekki sernik z nienachalną nutą róży uprzyjemni babskie spotkanie przy kawie albo świąteczne menu.

Różowe rachatłukum, czyli deser prosto z Turcji

Rachatłukum >>

Czyli lokum lub miodek turecki – turkish delight – to klasyczny deser znad Morza Czarnego – bardzo słodki, jak wszystkie bliskowschodnie słodycze

Zdjęcia i przepisy pochodzą z książek:

  • „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa” Małgorzaty Kalemby-Drożdż,
  • „Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk