czas przygotowania: 25 minut + studzenie i suszenie
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
cukier
550 g
woda
500 g
skrobia kukurydziana
200 g
płatki róży
3 łyżki
woda różana
1 łyżka
masło
do wysmarowania formy
cukier puder
do obtoczenia
Przepis: Małgorzata Kalemba-Drożdż „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa”
krok 1
Zmieszaj skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną z połową szklanki wody. Do rondelka wlej resztę wody i wsyp cukier. Zagotuj, po czym dolej skrobię wymieszaną z wodą. Gotuj przez około 10 minut, ciągle mieszając.
krok 2
Dodaj utarte płatki róży, wodę różaną i sok z cytryny. Przełóż do formy wysmarowanej masłem. Po wystudzeniu pokrój masę na małe kawałki, ułóż na kratce i zostaw na noc do wysuszenia.
krok 3
Przed podaniem możesz obtoczyć rachatłukum w cukrze pudrze.