Kukbuk
Kukbuk
piernik różany, ekspresowy piernik, piernik z czekoladą, piernik z konfiturą różaną, świąteczny piernik, ciasto z czekoladą, polewa do ciasta, szybkie ciasto, proste ciasto

Piernik różany

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
cukier
3/4 szklanki
kakao
2 łyżki
przeprawa piernikowa
1 łyżka
miód
1/2 szklanki
masło
250 g
mleko
1/2 szklanki
jajko "zerówka"
4 sztuki
mąka pszenna
2 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
orzechy i bakalie
1/2 szklanki
konfitura różana
1 słoik
polewa:
mleko
100 ml
gorzka czekolada
100 g
masło
1 łyżka
woda różana
1 łyżka

Przepis: Samar Khanafer "Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni"

krok 1

Cukier, kakao, przyprawę do piernika, miód, masło i wodę podgrzewamy w garnku aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Garnek zdejmujemy z ognia i dobrze studzimy. 

krok 2

Do wystudzonej masy dodajemy żółtko, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.

krok 3

Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Wszystko razem delikatnie mieszamy i na samym końcu wsypujemy do masy bakalie.

krok 4

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (keksówki). Pieczemy przez ok. 60 minut w 180°C.

krok 5

Całkowicie wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż na dwie albo trzy części i przekładamy konfiturą różaną.

krok 6

Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko, masło i wodę różaną. Dokładnie mieszamy i gorącą wylewamy na piernik. Możemy posypać bakaliami, płatkami roży lub czekoladą.

TIP

Przyprawę piernikową warto zrobić własnoręcznie. Wystarczy zmielcić razem: 3 duże laski cynamonu, 1 małą gałkę muszkatołowa, 1 łyżeczkę suszonego imbiru, 5–6 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę ziaren kardamonu, 1 łyżeczkę goździków, gwiazdkę anyżu lub 1 łyżeczkę ziarenek anyżu i gotowe! Wszystkie przyprawy w ziarnach (prócz pieprzu) warto przed mieleniem delikatnie podgrzać na patelni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!