Kukbuk
Kukbuk
Zupa z pulpetami z indyka, brukwią i marchwią (fot. dinnershow.studio)

Zupa brukwiowo-marchwiowa z pulpecikami z indyka i lubczykiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
brukiew
½ sztuki
marchewka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
masło
1 łyżka
woda
200 ml
lubczyk
garść liści
mielona pierś indycza
160 g
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
bułka tarta
2 łyżki
sól
do smaku
jasny sos sojowy
1 łyżka

Zdjęcie: dinnershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski

krok 1

Brukiew, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w ½-centymetrową kostkę. W garnuszku rozpuszczamy połowę masła i smażymy na nim warzywa na złoty kolor. Zalewamy wodą, dodajemy parę liści lubczyku (resztę odkładamy) i gotujemy do miękkości na małym ogniu.

krok 2

W misce mieszamy mięso indycze, żółtko i bułkę tartą. Delikatnie solimy. Z masy formujemy kuleczki wielkości opuszki kciuka. Na patelni rozpuszczamy resztę masła i smażymy na nim pulpeciki na złoty kolor. Przekładamy je do garnuszka z wywarem. Dodajemy sos sojowy i zagotowujemy. Z pozostałych liści lubczyku formujemy bukiecik.

krok 3

Część warzyw z wywaru nakładamy do miski, na nie kładziemy wiązkę lubczyku. Zalewamy zupą z pulpecikami.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej pomysłów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk