Zielona sałatka z tuńczykiem
- SAŁATKA
- makaron świderki
- 50 g
- sól
- do gotowania
- oliwki zielone lub czarne
- 10 sztuk
- pomidorki koktajlowe
- 10 sztuk
- czerwona cebula
- 1/2 sztuki
- tuńczyk w puszce
- 150 g
- miks sałat
- 100 g
- SOS
- oliwa
- 3 łyżki
- miód
- 2 łyżeczki
- musztarda
- 2 łyżeczki
- sól himalajska
- 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki
Przepis: Edyta Przekop
Stylizacja: Agata Jankowska
Zdjęcie: Maciej Niemojewski
krok 1
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy na durszlaku pod zimną wodą.
krok 2
Oliwki i pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka.
krok 3
Przygotowujemy sos. Do małego słoiczka wlewamy oliwę i miód. Dodajemy musztardę, wsypujemy sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie jednolity sos.
krok 4
W dużej misie umieszczamy umytą i osuszoną sałatę, ugotowany makaron, pomidorki koktajlowe, oliwki, cebulę oraz tuńczyka. Tuż przed podaniem sałatę polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy.
Więcej przepisów:
- Ludzie i inspiracje
6 przepisów na zimowe sałatki
Niedostatek owoców i warzyw rekompensujemy orzechami, a do sosu dodajemy odrobinę miodu. Jakie sałatki smakują najlepiej w zimowe wieczory?
- Ludzie i inspiracje
13 przepisów z sałatą
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
- Ludzie i inspiracje
16 przepisów na sałatki
Dla głodnych i tych na diecie, dla kuchennych leni i tych, którzy lubią wyzwania – wypróbujcie nasze przepisy na letnie sałatki.
- Ludzie i inspiracje
Aleksandra Koperda: „Dobry dizajn jest na wyciągnięcie ręki”
Aleksandra Koperda w swojej najnowszej książce odwiedza miłośników projektowania przestrzeni, przybliża historie architektów i ikon dizajnu, zdradza adresy niezwykłych sklepów ze starociami, showroomów i pracowni.
- Ludzie i inspiracje
6 przepisów na zimowe sałatki
Niedostatek owoców i warzyw rekompensujemy orzechami, a do sosu dodajemy odrobinę miodu. Jakie sałatki smakują najlepiej w zimowe wieczory?
- Ludzie i inspiracje
13 przepisów z sałatą
Zieloną, chrupiącą sałatę możemy dodać niemal do każdego dania. Jest zdrowa i podkreśla smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdza się najlepiej!
- Ludzie i inspiracje
16 przepisów na sałatki
Dla głodnych i tych na diecie, dla kuchennych leni i tych, którzy lubią wyzwania – wypróbujcie nasze przepisy na letnie sałatki.
- Ludzie i inspiracje
Aleksandra Koperda: „Dobry dizajn jest na wyciągnięcie ręki”
Aleksandra Koperda w swojej najnowszej książce odwiedza miłośników projektowania przestrzeni, przybliża historie architektów i ikon dizajnu, zdradza adresy niezwykłych sklepów ze starociami, showroomów i pracowni.