Wegański bigos z boczniakami
- suszone grzyby
- 10 sztuk
- kapusta biała
- ½ kg
- kapusta kiszona
- 1 kg
- cebula
- 4 sztuki
- czosnek
- 5 ząbków
- marchew
- 3 sztuki
- olej
- do smażenia
- suszone jabłka
- 15 plastrów
- wędzone śliwki
- 10 sztuk
- ziele angielskie
- 8 sztuk
- kolendra
- 8 ziaren
- jałowiec
- 8 sztuk
- liść laurowy
- 6 sztuk
- tymianek
- 4 gałązki
- rozmaryn
- 1 gałązka
- wędzona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy
- 4 łyżki
- wytrawne czerwone wino
- 280 ml (2 kieliszki)
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- boczniaki
- ½ kg
- żytnie pieczywo na zakwasie
- do podania
Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii
Stylizajca: Magdalena Olszewska
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez 20 minut. Kapustę białą siekamy, kiszoną kroimy grubo (jeżeli jest bardzo kwaśna, możemy przepłukać ją zimną wodą). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy, marchew trzemy. W garnku, na oleju, smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy startą marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. Namoczone grzyby kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka, chwilę smażymy. Dorzucamy kapustę i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie dodajemy suszone jabłka i śliwki. Gotujemy jeszcze 10 minut.
krok 2
Robimy mieszankę przypraw. Ziele angielskie, ziarna kolendry i jałowiec prażymy na suchej patelni – wrzucamy do moździerza, rozgniatamy na puder. Dodajemy do bigosu. Wrzucamy także liście laurowe, tymianek, rozmaryn i wędzoną paprykę. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu.
krok 3
Na suchej patelni podsmażamy przecier pomidorowy, dodajemy go do garnka z bigosem. Na tę samą patelnię wlewamy wino, redukujemy o połowę i wlewamy do bigosu. Gotujemy go dalej przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem.
krok 4
Rozdrobnione boczniaki podsmażamy na oleju, aż będą rumiane. Dodajemy do gotowego bigosu i mieszamy. Podajemy go z żytnim pieczywem na zakwasie. Bigos jest najlepszy, kiedy smaki się przegryzą, dlatego warto ugotować go dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Farma Bii
Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.
- Na mapie
Farma Bii: Relaks i gotowanie
W Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich kryje się ustronne, pełne zieleni miejsce, które gwarantuje wyciszenie, kontakt z naturą i niezapomniane doświadczenia kulinarne. Farma Bii to otoczony urokliwym lasem brzozowym elegancki, butikowy pensjonat.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
- Ludzie i inspiracje
Restauracja od kuchni: Farma Bii
Farma Bii to nie tylko piękny, butikowy pensjonat, ale również szkoła gotowania i restauracja, w której królują kolory, sezonowe składniki i nieoczywiste połączenia. Poznajcie ją od kuchni i dowiedzcie się, jak przyrządzić serwowane tam letnie dania.
- Na mapie
Farma Bii: Relaks i gotowanie
W Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich kryje się ustronne, pełne zieleni miejsce, które gwarantuje wyciszenie, kontakt z naturą i niezapomniane doświadczenia kulinarne. Farma Bii to otoczony urokliwym lasem brzozowym elegancki, butikowy pensjonat.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczne słodkości z korzennymi przyprawami
Słodki zestaw obowiązkowy. Szefowie kuchni z Farmy Bii radzą, co oprócz piernika warto postawić na świątecznym stole.
- Ludzie i inspiracje
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.