Kukbuk
Kukbuk
Wegański bigos z boczniakami (fot. Maciek Niemojewski)

Wegański bigos z boczniakami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
suszone grzyby
10 sztuk
kapusta biała
½ kg
kapusta kiszona
1 kg
cebula
4 sztuki
czosnek
5 ząbków
marchew
3 sztuki
olej
do smażenia
suszone jabłka
15 plastrów
wędzone śliwki
10 sztuk
ziele angielskie
8 sztuk
kolendra
8 ziaren
jałowiec
8 sztuk
liść laurowy
6 sztuk
tymianek
4 gałązki
rozmaryn
1 gałązka
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
przecier pomidorowy
4 łyżki
wytrawne czerwone wino
280 ml (2 kieliszki)
sól
do smaku
pieprz
do smaku
boczniaki
½ kg
żytnie pieczywo na zakwasie
do podania

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska, Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizajca: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie przez 20 minut. Kapustę białą siekamy, kiszoną kroimy grubo (jeżeli jest bardzo kwaśna, możemy przepłukać ją zimną wodą). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy, marchew trzemy. W garnku, na oleju, smażymy cebulę z czosnkiem. Dodajemy startą marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. Namoczone grzyby kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka, chwilę smażymy. Dorzucamy kapustę i mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu 15 minut. Po tym czasie dodajemy suszone jabłka i śliwki. Gotujemy jeszcze 10 minut.

krok 2

Robimy mieszankę przypraw. Ziele angielskie, ziarna kolendry i jałowiec prażymy na suchej patelni – wrzucamy do moździerza, rozgniatamy na puder. Dodajemy do bigosu. Wrzucamy także liście laurowe, tymianek, rozmaryn i wędzoną paprykę. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu. 

krok 3

Na suchej patelni podsmażamy przecier pomidorowy, dodajemy go do garnka z bigosem. Na tę samą patelnię wlewamy wino, redukujemy o połowę i wlewamy do bigosu. Gotujemy go dalej przez 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 4

Rozdrobnione boczniaki podsmażamy na oleju, aż będą rumiane. Dodajemy do gotowego bigosu i mieszamy. Podajemy go z żytnim pieczywem na zakwasie. Bigos jest najlepszy, kiedy smaki się przegryzą, dlatego warto ugotować go dzień wcześniej i wstawić do lodówki.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

 

Materiał powstał we współpracy z Farmą Bii.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk