Kukbuk
Kukbuk

Marchewkowe pankejki z kremowym serkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Pankejki
ocet
1 łyżeczka
ciepłe mleko
1 szklanka
mąka pszenna tortowa
160 g
cukier puder
3 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
1/2 łyżeczki
cynamon
1 1/2 łyżeczki
świeżo mielona gałka muszkatołowa
szczypta
mielony imbir
1/2 łyżeczki
mielony kardamon
1/2 łyżeczki
drobno starta marchewka
1 szklanka
roztopione masło
1 łyżka
jajko "zerówka"
1 sztuka
Dodatkowo
tłuszcz do smażenia (opcjonalnie)
naturalny serek kanapkowy
250 g
cukier puder
4 łyżki
sól
1/2 łyżeczki
cynamon do posypania
do posypania

Krok 1

Ocet wlewamy do ciepłego mleka, odstawiamy na 5 minut (w ten sposób robimy domową maślankę; to świetny sposób, jeśli mamy mleko w domu i nie chcemy kupować maślanki specjalnie do ciasta lub pankejków).

Krok 2

Suche składniki pankejków mieszamy w jednej misce, pozostałe – w drugiej. Łączymy zawartość obu misek i bardzo krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Smażymy pankejki na rozgrzanej patelni (jeśli ma nieprzywierającą powłokę, możemy nie używać tłuszczu do smażenia).

Krok 3

Serek mieszamy dokładnie z cukrem pudrem – na gładką masę. Możemy go dodatkowo dosolić, jeśli nie jest wystarczająco słony (nadzienie powinno być wyraźnie słodko-słone).

Krok 4

Na pankejki nakładamy grubą warstwę kremu serowego, oprószamy cynamonem.

 

Materiał powstał we współpracy z marką De’Longhi

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk