Tort waniliowo-truskawkowy
czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Biszkopt:
- jajko "zerówka"
- 5 sztuk
- sól
- szczypta
- drobny biały cukier
- 70 g
- mąka pszenna
- 120 g
- mąka ziemniaczana
- 15 g
- Konfitura truskawkowa:
- świeże truskawki
- 400 g
- cukier puder
- 3 łyżki
- cytryna
- 1/2 sztuki
- Krem:
- śmietana 36%
- 800 ml
- cukier z wanilią
- 50 g
- mascarpone
- 250 ml
- pasta waniliowa
- 2 łyżeczki
- Dodatkowo:
- ciepła woda
- 150 ml
- likier Cointreau
- 50 ml
- sok z cytryny
- z 1 sztuki
- cukier
- 1 łyżka
- świeże truskawki
- 200 g