Kukbuk
Kukbuk

Sznycel z indyka w panierce

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sznycel:
pierś z indyka
1 sztuka
jajko
2 sztuki
mąka pszenna do panierowania
panko do panierowania
czosnek w proszku
sól
pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
cytryna do podania
Purée z podpiekanego kalafiora:
kalafior
500 g
palone masło
50 g
sól
1 łyżeczka
biały pieprz
pół łyżeczki
gałka muszkatołowa
szczypta
Masło szczypiorkowe:
masło
100 g
posiekany szczypiorek
4 łyżki
sól
pół łyżeczki

#Fundusze Promocji


Przepis: Tomasz Czajkowski


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Piotr Janiszewski

Krok 1

Z fileta z piersi indyka wykrawamy sznycle w poprzek włókien – powinny mieć grubość około 1 centymetra. Mięso oprószamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Przyklepujemy i odkładamy na kilkanaście minut, by mięso miało czas przejść przyprawami.

Krok 2

Przekładamy sznycle na talerz z mąką, następnie do miski z roztrzepanym jajkiem, po czym obtaczamy sznycle na talerzu z panko (najlepiej połowę panko rozgnieść, by miało drobniejsze cząstki, które wnikną pomiędzy większe, tym samym panierka będzie grubsza i bardziej chrupiąca).

Krok 3

Kalafiora kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy 10-15 minut na parze do miękkości. Następnie rozkładamy na blasze i pieczemy chwilę na maksymalnej temperaturze do delikatnego przypalenia. To samo można też uzyskać palnikiem kuchennym. Przekładamy do blendera razem z płynnym palonym masłem (może być też zwykłe, ale powinno być płynne) oraz przyprawami i miksujemy na gładkie puree.

Krok 4

Upłynniamy masło do temperatury 50-60 stopni, po czym przenosimy do blendera. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i sól i miksujemy, aż uzyskamy zielony kolor. Przecedzamy przez sito. Przelewamy do wysokiego naczynia jeszcze ciepłe i kiedy tłuszczy oddzieli się od płynu zlewamy zielone masło do płaskiego pojemnika. Wstawiamy do lodówki i po zastygnięciu kroimy w kostki.

Krok 5

Sznycle z indyka smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podajemy na płaskim talerzu z kostką masła szczypiorkowego położonego na gorącej panierce i z purée z kalafiora oraz cząstkami cytryny.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk