Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź przepis na stek z kapusty. Najlepsze przepisy z kapustą. Prosty i szybki pomysł na kapustę (fot. dinnershow.studio)

Stek z kapusty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
brukiew
1 sztuka
cebula
1 sztuka
masło
2 łyżki
mleko
200 ml
natka pietruszki
½ pęczka
sok z cytryny
z 1 sztuki
olej roślinny
50 ml
sól
do smaku
młoda kapusta
1 sztuka
tymianek
2-3 gałązki

Zdjęcie: dinnershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski

krok 1

Brukiew i cebulę obieramy i kroimy na 1-centymetrowe kawałki. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim warzywa na złoty kolor. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładkie purée.

krok 2

Natkę pietruszki siekamy, przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, olej, mieszamy i solimy do smaku.

krok 3

Z kapusty wycinamy przez środek – wraz z głąbem – plaster grubości 2 centymetrów.

Rozpuszczamy na patelni resztę masła i smażymy na nim kapustę z obu stron, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek, solimy i jeszcze chwilę smażymy – polewamy kapustę masłem z patelni.

krok 4

Na środek talerza nakładamy kopiastą łyżkę purée, na nim kładziemy kapustę – dociskamy ją tak, żeby purée wyszło po bokach. Na wierzch nakładamy salsę z natki pietruszki.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z kapustą:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk