Śródziemnomorska sałatka z udonem i fetą
- sos:
- upieczona papryka22
- 1 sztuka
- duże czarne oliwki
- 12 sztuk
- natka pietruszki
- 1 pęczek
- czosnek
- 1 ząbek
- oliwa
- 2 łyżki
- czerwony ocet winny
- ½ łyżki
- suszone oregano
- ½ łyżeczki
- sól
- do smaku
- makaron udon
- 150 g
- ogórek
- 1 sztuka
- feta
- 45 g
Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski
Stylizacja: Beata Hadaś
Zdjęcie: Jakub Stanek
krok 1
Upieczoną paprykę, oliwki, cebulę, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, ocet winny, oregano i sól umieszczamy w blenderze – miksujemy na gęstawy sos (ale taki, by nadal były w nim kawałki warzyw).
krok 2
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, przekładamy do zimnej wody. Mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy drobnymi kawałkami ogórka i fety.
Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>
Przeczytaj również:
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.