Spring rolls z pikantną pieczoną dynią, panierowanym tofu i sosem orzechowym
czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Pieczona dynia:
- miąższ dyni piżmowej lub hokkaido
- 250 g
- olej roślinny
- 1 łyżka
- czosnek granulowany
- ¼ łyżeczki
- wędzona papryka
- ½ łyżeczki
- pieprz cayenne
- ⅓ łyżeczki
- Panierowane tofu:
- wędzone tofu
- 100 g
- sos sojowy
- 50 ml
- skrobia kukurydziana
- 2 łyżki
- mąka pszenna
- 3 łyżki
- woda
- 150 ml
- czosnek granulowany
- ⅓ łyżeczki
- słodka papryka
- ½ łyżeczki
- kurkuma
- szczypta
- kumin
- szczypta
- sól
- ½ łyżeczki
- bułka tarta lub panko
- 30
- olej rzepakowy
- do smażenia
- Sos orzechowy:
- masło orzechowe
- 40 g
- sok z limonki
- z 1 sztuki
- sos hoisin
- 1 łyżeczka
- czosnek granulowany
- ¼ łyżeczki
- płynny miód
- 1 łyżeczka
- olej sezamowy
- 2 łyżki
- woda
- 80 ml
- Dodatkowo:
- makaron ryżowy
- 50 g
- olej sezamowy
- 10 ml
- sos sojowy
- 10 ml
- zielona cebulka
- 2 sztuki
- czerwona kapusta
- 100. g
- czerwona papryka
- 1 sztuka
- prażone orzechy ziemne
- 40 g
- papier ryżowy
- 8 arkuszy
- letnia woda
- do namaczania papieru
- świeża bazylia
- po kilka listków do każdej rolki