Kukbuk
Kukbuk
dania do zapakowania próżniowo

Menu zawsze pod ręką

Pieczona dynia lub papryka, karmelizowana marchew i drożdżowe bułeczki z czekoladą – dzięki sprytnemu patentowi przygotowanie sezonowych dań na każdy dzień tygodnia nie będzie oznaczało siedmiu dni spędzonych w kuchni.

Tekst: Katarzyna Kuczyńska

Przepisy i wykonanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Co wspólnego ma wyeliminowanie problemu marnowania żywności i rzadsze chodzenie na zakupy z pysznym, samodzielnie przyrządzonym lunchem zjedzonym w przerwie od pracy? Oto odpowiedź na to pytanie: właściwie przechowywane zapasy. Próżniowe pakowanie produktów lub gotowych dań to proste, szybkie i wygodne rozwiązanie wielu kuchennych (i nie tylko!) problemów. Po to, by jeść świeżo, zdrowo i oszczędnie – zarówno jeśli chodzi o finanse, jak i o czas.

Głównym zadaniem opakowań próżniowych jest ochrona żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, które negatywnie wpływają na trwałość, smak i wartości odżywcze produktów. Te czynniki to powietrze, zawarta w nim wilgoć, a także wszelkie mikroorganizmy, takie jak bakterie czy grzyby. Szczelne opakowanie blokuje ich dostęp do pożywienia, przez co stanowi jego ochronę. Dzięki takiemu rozwiązaniu żywność można przechowywać pięciokrotnie dłużej i zachować przy tym jej aromat i wszystkie składniki odżywcze.

dania do zapakowania próżniowo

Witaminy, smak i aromaty w kilka sekund zamkniemy w wygodnym opakowaniu

Próżniowe pakowanie żywności to nic trudnego, ale marka Zwilling ma w ofercie produkt idealny dla początkujących – zestaw startowy Fresh & Save, w którego skład wchodzą dwa różnej wielkości pojemniki (szklane lub z tworzywa sztucznego – do wyboru), cztery worki wielokrotnego użytku i poręczna bezprzewodowa pompka próżniowa. Dzięki nim witaminy, smak i aromaty w kilka sekund zamkniemy w wygodnym opakowaniu. Wystarczy umieścić pompę w wentylu i nacisnąć przycisk. Pompa zatrzyma się automatycznie, gdy odessie całe powietrze. Bezpłatna aplikacja ZWILLING Culinary World zaś sprawi, że nigdy nie zapomnimy o terminie świeżości.

Skoro znamy już patent na ułatwienie sobie życia, teraz możemy gotować, nawet na cały tydzień! Oto nasze propozycje na jesienne lunche i przekąski.

Pudełka próżniowe firmy Zwiling

Odrywane bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady

Miękkie i puszyste. Dla dorosłych do kawy, a dla dzieci do mleka lub kakao. Najlepiej smakują oczywiście świeże.

Sprawdź przepis na odrywane bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady >>

Pudełka próżniowe firmy Zwiling

Spring rolls z pikantną pieczoną dynią, panierowanym tofu i sosem orzechowym

Jesienna wariacja na temat tego wiosennego azjatyckiego przysmaku. Zamiast świeżych warzyw – pieczona dynia i panierowane tofu. Dzieło wieńczy sos orzechowy. Palce lizać!

Sprawdź przepis na spring rolls z pikantną pieczoną dynią, panierowanym tofu i sosem orzechowym >>

Pudełka próżniowe firmy Zwiling

Makaron w sosie z pieczonej papryki z bazylią i parmezanem

Proste, pyszne, rozgrzewające i sycące – słowem, comfort food! Tego nam trzeba jesienią.

Sprawdź przepis na makaron w sosie z pieczonej papryki z bazylią i parmezanem >>

Pudełka próżniowe Zwiling

Łosoś marynowany w miso z fasolką szparagową i purée z dyni

To naprawdę prosty, a zarazem nietuzinkowy przepis na pieczonego łososia. Do ryby proponujemy warzywa w dwóch postaciach – i obiad gotowy. Pięknie się prezentuje na talerzu, a smakuje jeszcze lepiej!

Sprawdź przepis na łososia marynowanego w miso z fasolką szparagową i purée z dyni >>

opakowania próżniowe Zwiling

Skrzydełka w sosie sojowo-miodowym z karmelizowaną marchewką

Glazurowane skrzydełka z kurczaka z azjatyckim twistem to kolejny nieoczywisty pomysł na ten popularny produkt. Lubicie słodko-słone smaki? Koniecznie spróbujcie!

Sprawdź przepis na skrzydełka w sosie sojowo-miodowym z karmelizowaną marchewką >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Zwilling.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk