Kukbuk
Kukbuk
czerwona soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą, dahl z soczewicy, prosta zupa z soczewicy, szybki obiad, rozgrzewający obiad, obiad na zimę, soczewica w pomidorach, pomysł na lunchbox

Soczewica z ziemniakami i kruszoną fetą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
czerwona soczewica
1/2 szklanki
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
1/2 sztuki
ziemniak
2 sztuki
oliwa
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
przecier pomidorowy
1 łyżka
pieprz cayenne
szczypta
bulion
2 szklanki
liść laurowy
1 sztuka
pomidory w puszcze
200 g
suszony tymianek
1 łyżeczka
sól i pieprz
do smaku
kruszony ser feta

Przepis i zdjęcie: Marta Greber

krok 1

Soczewicę dokładnie płuczemy. Cebulę i czerwoną paprykę drobno siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę.

krok 2

W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i czosnek, po czym smażymy, aż się zezłocą. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, paprykę, pieprz cayenne i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Dolewamy bulion, dodajemy soczewicę, ziemniaki, liść laurowy i pomidory z puszki (dwa-trzy) z odrobiną sosu. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy tymianek i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając.

Podajemy z pokruszonym serem feta i odrobiną tymianku.

TIP

Ziemniaki nie ugotują się do miękkości w kwaśnym, pomidorowym sosie, dlatego dobrze poddusić je wcześniej razem z cebulą i czosnkiem, aż staną się półmiękkie.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk