Kukbuk
Kukbuk
Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

Tadżin z bobem, groszkiem i soczewicą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
masło klarowane
150 g
sucha soczewica
½ szklanki
bób zblanszowany i obrany
½ szklanki
łuskany zielony groszek
¾ szklanki
suchy kuskus
1 szklanka
sól
do smaku
zsiadłe mleko
500 ml

Przepis i przygotowanie: Ewa „Malika” Szyc-Juchnowicz


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Cebulę obieramy, kroimy w plastry i szklimy w tadżinie na 50 gramach masła klarowanego. Wrzucamy soczewicę i krótko podgrzewamy. Zalewamy ¾ szklanki wody , przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy bób i groszek, gotujemy przez chwilę. Groszek nie powinien się rozgotować.

krok 2

Kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy. Mieszamy widelcem, aż ziarenka zaczną się zlepiać. W środku powinny być al dente. Dokładamy pozostałe masło, mieszamy. 

kroki 3

Podajemy osobno tadżin z warzywami i kuskus w miseczce. Jedząc, mieszamy kuskus z warzywami. Popijamy zsiadłym mlekiem.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk