Smażone kwiaty cukinii nadziewane serem provolone i szpinakiem
- Kwiaty:
- kwiat cukini
- 8 sztuk
- mąka typu 00
- 200 g
- zimna woda gazowana
- 200 ml
- sól
- do smaku
- oliwa
- 1 łyżka
- olej
- do głębokiego smażenia
- pieprz
- do smaku
- Nadzienie:
- ser provolone
- 125 g
- szpinak
- 60 g
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
krok 1
Kwiaty cukinii delikatnie myjemy i osuszamy na papierze kuchennym. Ze środka usuwamy słupki – staramy się nie niszczyć struktury kwiatu.
krok 2
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę gazowaną, dodajemy 2 szczypty soli i oliwę – cały czas dokładnie mieszamy.
krok 3
Kroimy ser provolone na kawałki. Wypełniamy kwiaty cukinii nadzieniem – kawałkiem sera i kilkoma listkami szpinaku. Kwiaty zamykamy, obracając ich wierzchołki, a następnie zanurzamy w przygotowanym cieście i smażymy na głębokim oleju, aż będą złociste. Osuszamy na papierze kuchennym. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem.
Więcej podobnych przepisów:
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!