Kukbuk
Kukbuk

Smashburger z cheddarem i jajkiem sadzonym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje:
Guacamole:
dojrzałe awokado
1 sztuka
pomidor
pół sztuki
mielona papryka (np. ancho lub słodka
pół łyżeczki
sriracha
1 łyżeczka
oliwa
1 łyżka
sok z połowy limonki
sól do smaku
Smashburger:
mielona wołowina
300 g
olej
1 łyżeczka
sól do smaku
cheddar
2 plastry
Dodatkowo:
jajko
2 sztuki
bułka do burgerów Oskroba
2 sztuki
masło
1 łyżka
czerwona cebula
pół sztuki
jalapeño
kilka plasterków
świeża kolendra
kilka listków

Przepis i zdjęcie: Julia Cichocka

Krok 1

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekanego w kostkę pomidora, sok z limonki, sól, mieloną paprykę, srirachę i oliwę. Mieszamy i odstawiamy.

Krok 2

Wołowinę dzielimy na 2 części i formujemy z nich luźne kulki. Na rozgrzanej patelni z olejem układamy mięso i mocno dociskamy szpatułką, aby powstał cienki kotlet, solimy. Smażymy około 2 minut, przewracamy na drugą stronę. Kładziemy na mięsie plaster cheddara i smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż ser się roztopi.

Krok 3

Na tłuszczu pozostałym na patelni smażymy jajka sadzone. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy na osobnej patelni, na maśle, aż się zarumienią. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i moczymy przez chwilę w wodzie, aby miała delikatniejszy smak.

Krok 4

Na spodzie bułki rozsmarowujemy guacamole. Kładziemy na nim kotlet z cheddarem, kilka półplasterków czerwonej cebuli, jalapeño, jajko sadzone i listki kolendry. Przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy od razu.

Przepis powstał we współpracy z marką Oskroba.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk