Sałatka z makaronu soba i ogórka
- Sos:
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- płatki chili
- ½ łyżeczki
- olej sezamowy
- 3 łyżeczki
- miód
- 2 łyżki
- sos sojowy
- 2 łyżki
- makaron gryczany soba
- 100 g (2 wiązki)
- długi ogórek
- ½ sztuki
- kolendra
- 1 mały pęczek
- dymka
- 1 sztuka
- ziarna sezamu
- 1 łyżeczka
Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski
Stylizacja: Beata Hadaś
Zdjęcie: Jakub Stanek
krok 1
Olej podgrzewamy. Wrzucamy do niego płatki chili, żeby nabrał smaku, dwie minuty wystarczą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy resztę składników sosu i mieszamy.
krok 2
Makaron gotujemy według przepisu, przelewamy zimną wodą (powinien być zimny – tak jak i pozostałe składniki dania). Polewamy sosem, mieszamy. Dodajemy pokrojony ogórek oraz posiekane: kolendrę i dymkę, posypujemy sezamem.
Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.