Kukbuk
Kukbuk
Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z arbuza, bobu i mozzarelli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bób
250 g
sól
1 łyżeczka
chleb
2 kromki
oliwa
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
limonka
1 sztuka
mięta
garść
arbuz
200 g
mozzarella mini
1 opakowanie
miks sałat
orzechy
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Studzimy i wyłuskujemy ziarna.

krok 2

Chleb kroimy w kosteczkę i łączymy w misce z oliwą. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Chleb i czosnek przekładamy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut, aż grzanki będą chrupiące i rumiane.

krok 3

Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Miętę rwiemy na drobne kawałki i łączymy z sokiem i ze skórką z limonki.

krok 4

Z arbuza wycinamy kulki, mozzarellę odsączamy z zalewy. Sałatę wykładamy na talerz, na niej układamy arbuza i mozzarellę. Posypujemy posiekanymi orzechami oraz grzankami. Polewamy sosem limonkowo-miętowym.

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk