Kukbuk
Kukbuk
Humus z bobu z miętą podawany z focaccią

Humus z bobu z miętą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
bób
500 g
czosnek
2 ząbki
kumin
1 łyżeczka
tahini
1 łyżka
oliwa
50 ml
limonka
1
woda
według uznania
sól i pieprz
do smaku
mięta
kilka listków

Przepis i przygotowanie: Michał Toczyłowski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

przygotowanie

Ugotowany i obrany bób, czosnek, kumin, opcjonalnie tahini, oliwę i sok z limonki blendujemy na jednolitą, gładką pastę. Jeśli jest za gęsta, wlewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem oraz liśćmi mięty. Krótko blendujemy, żeby mięta nie ściemniała i nie nadała gorzkiego posmaku. Podajemy z focaccią.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk