Kukbuk
Kukbuk
Przepis z książki "Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne", Robin Donovan (fot. Kate Sears)

Ramen na bulionie grzybowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + 25 minut gotowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bulion grzybowy
8 szklanek
kapusta baby pak choi
12 główek
shio tare
½ szklanki
świeży makaron ramen
540 g
jajka marynowane w sosie sojowym
4 sztuki przekrojone na pół
dymka, białe i zielone części
4 sztuki

Przepis: Robin Donovan


Zdjęcie: Kate Sears

Przygotowanie

W garnku na dosyć dużym ogniu doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj kapustę baby pak choi i gotuj przez 3–4 minuty, aż się skurczy.

Do każdej z 4 misek nałóż 2 łyżki tare (przepis na shio tare znajdziesz tutaj >>). Dodaj do nich makaron i zalej bulionem. Rozdziel kapustę do misek i do każdej włóż 2 połówki jajka. Ozdób dymką. Podawaj od razu.

Możesz przygotować wcześniej:

Wszystkie składniki tej zupy można przygotować wcześniej. Jajka marynowane w sosie sojowym można przechowywać w lodówce do 3 dni. Bulion możesz trzymać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy.

książka "Ramen krok po kroku" okładka

Przepis pochodzi z książki "Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne", autorstwa Robin Donovan. Żeby dowiedzieć się więcej przeczytaj nasz artykuł "Idealny ramen krok po kroku">>

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk