Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na zielone tarty – quiche pełen zielonych warzyw (fot. Paulina Czyżewska)

Quiche pełen zielonych warzyw

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka
500 g
masło
250 g
miód
1 łyżeczka
żółtko jajka "zerówki"
2 sztuki
sól
½ łyżeczki
zimna woda
60 ml
fasola
do obciążenia ciasta podczas pieczenia
Nadzienie:
mieszanka zielonych warzyw (np. brokuły, pory, szpinak, groszek, fasolka szparagowa, bób, szparagi, koper, natka pietruszki)
½ kg
sól
do smaku
oliwa
opcjonalnie do smażenia
śmietanka 36%
½ l
jajko "zerówka"
6 sztuk
pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
¼ łyżeczki

Przepis: Kaja Kręglicka


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Zagniatamy ciasto z mąki, masła, miodu, żółtek, soli i wody. Wysoką formę wyklejamy równomiernie ciastem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wierzch przykrywamy pergaminem i obciążamy ziarnami fasoli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Gdy ciasto wystygnie, usuwamy fasolę i pergamin.   

krok 2

Warzywa czyścimy, kroimy na spore kawałki i gotujemy krótko w osolonej wodzie lub smażymy chwilę na oliwie – powinny być lekko twarde i wciąż zielone. Jeśli korzystamy z ziół, siekamy je. Śmietankę łączymy w misce z jajkami, przyprawami, warzywami i ziołami. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do upieczonej formy z ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni około 40 minut – aż masa się zetnie.  Po wystudzeniu kroimy i podajemy.   

TIP

Jeśli chcemy przedłużyć świeżość ziół i sałat, po przyniesieniu do domu myjemy je dokładnie w dużej ilości wody, odsączamy na sicie, a następnie suszymy w suszarce do sałaty. Tak przygotowaną zieleninę zawijamy delikatnie w papier kuchenny, wkładamy do strunowego worka i przechowujemy w lodówce. Liście pozostaną wówczas kruche i soczyste.  

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk