Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti z pieczoną dynią, ciecierzycą, szpinakiem, oliwą GranFruttato i kruszonką z bułki tartej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Pieczona dynia
dynia hokkaido
300 g
oliwa Monini GranFruttato
do pieczenia
mielona słodka papryka
1 łyżeczka
sól i pieprz
do smaku
Kruszonka
oliwa Monini GranFruttato
4 łyżki
bułka tarta
6 łyżek
sól w płatkach
do smaku
Makaron
makaron spaghetti
200 g
oliwa Monini GranFruttato
do smażenia + do podania
szalotka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
ciecierzyca
1 puszka
szpinak
100 g
natka pietruszki
do podania

Przepis, przygotowanie i zdjęcia:
Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy ją oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczemy około 25 minut – nie powinna być zbyt miękka.

Krok 2

Przygotowujemy kruszonkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy na nią bułkę tartą i sól. Smażymy do momentu, aż kruszonka będzie lekko brązowa.

Krok 3

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy – zostawiamy trochę wody z gotowania.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną szalotkę. Dodajemy pokrojony drobno czosnek, a po chwili odsączoną ciecierzycę. Po upływie około 3 minut, gdy ciecierzyca nieco się podsmaży, dodajemy ugotowany makaron z niewielką ilością wody z gotowania. Składniki mieszamy, dorzucamy szpinak.

Krok 5

Makaron polewamy oliwą. Serwujemy z upieczoną dynią, kruszonką i posiekaną natką pietruszki.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Monini

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk