Kukbuk
Kukbuk

Wegańska lasagne alla bolognese

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Sos
soczewica
200 g lub 240 g odcedzonej z puszki
oliwa extra virgin
30 ml
pokrojony seler naciowy
30 g
pokrojona marchew
50 g
pokrojona cebula
60 g
liść laurowy
1 sztuka
wegańskie czerwone wino
100 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
sos Barilla Arrabbiata
200 g
woda
ok. 300 ml
Beszamel
margaryna
30 g
mąka uniwersalna
25 g
ciepłe mleko roślinne
500 ml
gałka muszkatołowa
do smaku
sól
do smaku
Dodatkowo
margaryna
do smarowania
lasagne Barilla
8 płatów
płatki drożdżowe
80 g + do posypania

przepisy: Matylda Rosłaniec, barilla.com

zdjęcia: dinnershow.studio

Krok 1

Jeśli używamy suchych ziaren soczewicy, namaczamy ją przez noc.

Krok 2

Na patelni, na oliwie smażymy na średnim ogniu drobno pokrojone seler, marchew i cebulę z dodatkiem liścia laurowego. Gdy warzywa się zrumienią, dodajemy odsączoną soczewicę – smażymy na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy czerwone wino, mieszamy. Gotujemy do odparowania wina, zmniejszamy ogień i dodajemy sos Arrabbiata. Wlewamy wodę – tyle, by przykryć składniki. Gotujemy na małym ogniu co najmniej 20 minut. Wyjmujemy liść laurowy.

Krok 3

W czasie gotowania sosu przygotowujemy beszamel. Roztapiamy margarynę na głębokiej patelni. Wsypujemy mąkę – mieszamy 3-4 minuty (na małym ogniu), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podgrzane mleko dodajemy do zasmażki – wlewamy je powoli, stałym strumieniem. Przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solimy. Gotujemy, ciągle mieszając (by zapobiec tworzeniu się grudek), aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Jeśli beszamel jest za gęsty, dolewamy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki, gotujemy jeszcze przez kilka minut. 

Krok 4

 Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę (25×30 centymetrów) smarujemy margaryną, układamy na tym pierwszą warstwę lasagne – wzdłuż dłuższej krawędzi. Równomiernie rozsmarowujemy sos, przykrywamy go beszamelem i sporą garścią płatków drożdżowych. Powtarzamy czynności, układając płaty lasagne, sos i beszamel aż do wykorzystania wszystkich składników. Układanie kończymy na beszamelu, posypujemy solidnie płatkami drożdżowymi i kładziemy na wierzchu kilka kawałków margaryny.

Krok 5

Pieczemy lasagne przez 25-30 minut, aż nabierze złocistobrązowego koloru. Odstawiamy na 5 minut przed podaniem.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk