Kukbuk
Kukbuk
Placuszki z ricottą, truskawkami i kwiatami akacji

Placuszki akacjowe z ricottą i ze smażonymi truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna
100 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
ser ricotta
500 g
cukier
70 g
sok z cytryny
z 1/2 sztuki
jajka "zerówki"
3 sztuki
kwiaty akacji
100 g
masło klarowane
6 łyżek
truskawki
400 g
cukier trzcinowy
1 łyżka

Przepis i zdjęcia: Tosia Kolo / Burczymiwbrzuchu.pl

 

krok 1

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy ricottę, cukier, sok z cytryny i jajka. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy gładką masę. Na koniec dodajemy kwiaty akacji i mieszamy delikatnie łyżką.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim po kilka placuszków naraz; obracamy je, gdy zbrązowieją. Po każdej partii uzupełniamy masło, aż usmażymy wszystkie placuszki. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym.

krok 3

Na innej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy truskawki (większe kroimy na pół) i cukier brązowy. Smażymy przez kilka minut, aż owoce puszczą sok i będą miały konsystencję konfitury.

Placuszki serwujemy ze smażonymi truskawkami.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk