Kukbuk
Kukbuk

Pizza po sycylijsku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 2-3 godziny wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje:
ciasto:
mąka pszenna
500 g
woda
325 ml
sól
10 g
suszone drożdże
4 g
oliwa
10 g + do smarowania
Dodatki:
pomidory pelati
1 puszka
oliwa
5 łyżek
cebula
2 sztuki
anchois
10 filecików
bułka tarta
3 łyżki
starty pecorino romano
3 łyżki
sól, czarny pieprz i pepperoncino do smaku

Przepis: Tomek Zielke


Zdjęcie: Jakub Stanek

Krok 1

Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wyrabiamy około 7 minut za pomocą robota kuchennego lub 12 minut ręcznie. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do posmarowanej oliwą miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w miejsce o temperaturze pokojowej na 2-3 godziny – ciasto powinno podwoić objętość.

Krok 2

Po tym czasie przekładamy je do posmarowanej oliwą prostokątnej formy o wymiarach około 23 × 34 centymetry, rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury, zazwyczaj 250 stopni.

Krok 3

Pomidory rozdrabniamy za pomocą blendera i gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i pepperoncino. Na osobnej patelni, na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w półkrążki cebulę – około 15 minut na wolnym ogniu.

Krok 4

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, polewamy 2 łyżkami oliwy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z dowolną kompozycją dodatków: cebulą, anchois, bułką tartą, serem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk