Kukbuk
Kukbuk
oryginalne pierogi z truskawkami

Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
mąka pszenna
200 g
oliwa
30 ml
rabarbar
3 łodygi
truskawki
200 g
świeża mięta
kilka listków
śmietana
50 ml
cukier trzcinowy
50 g
sól
szczypta

Przepis: Justyna Pląskowska

krok 1

Rabarbar obieramy z włóknistej skórki i kroimy w grube plastry.

Wrzucamy rabarbar wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka. Zasypujemy cukrem trzcinowym i przesmażamy aż do miękkości.  Odstawiamy do ostudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli, wlewamy ciepłą wody i energicznie zagniatamy ciasto na pierogi.

krok 2

Truskawki wrzucamy do wysokiego kubka i miksujemy na gładki mus.

Siekamy drobno listki mięty i mieszamy z kwaśną śmietaną.

Na blat wysypujemy odrobinę mąki i wałkujemy cienki placek. Wycinamy krążki ulubionej wielkości, napełniamy farszem z rabarbaru i lepimy klasyczne pierogi. Następnie gotujemy w osolonej wodzie.

Pierogi układamy na truskawkowym musie i polewamy miętową śmietaną.

Więcej przepisów z rabarbarem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk