Kukbuk
Kukbuk

Piernik

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Sos:
suszone śliwki
10 sztuk
suszone gruszki
5 sztuk
suszone jabłka
150 g
woda
1 l
świeży imbir
20 g
miód
50 ml
pomarańcza
1 sztuka
cytryna
1 sztuka
Ciasto:
masło
60 g
brązowy cukier
110 g
miód
50 ml
konfitura śliwkowa
50 g
przyprawa do piernika
20 g
cynamon
10 g
suszony imbir
5 g
pomarańcza
1 sztuka
soda oczyszczona
1 łyżka
mleko
120 ml
jajko
1 sztuka
mąka pszenna
160 g
kakao ciemne
20 g
Mus:
śmietanka 36%
400 ml
gorzka czekolada
200 g

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy sos z suszu owocowego.

Kompot z suszu gotujemy dzień wcześniej. Suszone śliwki, gruszki i jabłka zalewamy wodą. Dodajemy pokrojony w plasterki nieobrany imbir, miód oraz wyparzoną pomarańczę przekrojoną na pół. Gotujemy całość ok. 1 godziny. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Ugotowany kompot zostawiamy w chłodnym miejscu na całą noc, aby nabrał mocy. Po tym czasie go odcedzamy. Sam płyn redukujemy do konsystencji sosu. Ewentualnie dosładzamy większą ilością miodu.

krok 2

Przygotowujemy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180° (grzanie: góra i dół). Masło, cukier, miód, konfiturę, przyprawy i skórkę otartą z pomarańczy wkładamy do większego rondelka i podgrzewamy do momentu, aż masa będzie delikatnie bulgotać. Do gotującej się masy wsypujemy sodę – całość się spieni. Cały czas mieszając, dodajemy kolejno pozostałe składniki: mleko, jajko, mąkę i kakao. Masę dokładnie mieszamy i wylewamy do kwadratowej formy (o wymiarach 24 na 24 cm). Piernik pieczemy ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy.

krok 3

Przygotowujemy mus czekoladowy.

Połowę śmietanki zagotowujemy. Ciepłą śmietanką zalewamy czekoladę i czekamy 3 minuty, aż czekolada się rozpuści. Drugą połowę śmietanki ubijamy za pomocą miksera. Śmietanki nie ubijamy na sztywno, tylko na tzw. trzy czwarte, czyli o krok przed ubiciem jej na sztywno – powinna być lekko lejąca się, spływać z trzepaczki. Dzięki temu mus po stężeniu będzie delikatniejszy. Rozpuszczoną czekoladę łączymy ostrożnie z ubitą śmietanką.

krok 4

Przekładamy piernik.

Ostudzone ciasto kroimy na 3 blaty równej grubości. Składamy z nich warstwy piernika: każdy blat nasączamy wiśniówką, smarujemy konfiturą wiśniową i nakładamy warstwę musu czekoladowego. Gotowy piernik schładzamy w lodówce przez noc (minimum 6 godzin).

krok 5

Ostatni szlif.

Piernik kroimy na kawałki. Dekorujemy je świątecznym czarem, czyli tym, na co mamy ochotę: orzechami, kandyzowanymi skórkami cytrusów, polewą czekoladową, ozdobami z czekolady…

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk