Pieczony kalafior z sosem tahini i salsą pomidorową
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- duże pomidory
- 2 sztuki
- ocet jabłkowy
- 1 łyżka
- oliwa
- 3 łyżki
- duży kalafior, podzielony na różyczki wielkości 3–4 cm
- 1 sztuka
- zielone chili, pokrojone na cienkie plasterki
- 1 sztuka
- mielony cynamon
- pół łyżeczki
- mielone ziele angielskie
- 1/4 łyżeczki
- mielona kurkuma
- pół łyżeczki
- sos tahini
- 150 g
- drobno posiekana natka pietruszki
- 3 g
- sól
- pieprz
- sos tahini:
- tahini
- 150 g
- zimna woda
- 120 ml
- sok z cytryny
- 3 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek, obrany i zmiażdżony
- sól






