Kukbuk
Kukbuk

Pieczony kalafior z sosem tahini i salsą pomidorową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
duże pomidory
2 sztuki
ocet jabłkowy
1 łyżka
oliwa
3 łyżki
duży kalafior, podzielony na różyczki wielkości 3–4 cm
1 sztuka
zielone chili, pokrojone na cienkie plasterki
1 sztuka
mielony cynamon
pół łyżeczki
mielone ziele angielskie
1/4 łyżeczki
mielona kurkuma
pół łyżeczki
sos tahini
150 g
drobno posiekana natka pietruszki
3 g
sól
pieprz
sos tahini:
tahini
150 g
zimna woda
120 ml
sok z cytryny
3 łyżki
czosnek
1 ząbek, obrany i zmiażdżony
sól

Przepis: Sami Tamimi


Zdjęcie: Ola O. Smith i Issy Croker

Krok 1

Przygotowujemy sos. W małej misce umieszczamy tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek i 1/3 łyżeczki soli. Mieszamy łyżką lub małą trzepaczką, aż składniki się połączą i powstanie gęsta, lejąca się masa. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku. Sos wytrzyma w lodówce do tygodnia.

Krok 2

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pomidory przekrawamy na pół. Zaczynając od strony miąższu, ścieramy je na tarce o dużych oczkach (skórę wyrzucamy). Przekładamy pomidory na gęste sito oparte na misce i odstawiamy na 5 minut do odsączenia – potrzebne będzie około 120 g miąższu. Odsączony płyn wypijamy lub wylewamy, a miąższ wrzucamy do miski. Dodajemy ¼ łyżeczki soli, ocet i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Krok 3

W dużej misce umieszczamy kalafior, chili, pozostałe 2 łyżki oliwy, przyprawy, ¾ łyżeczki soli i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko razem dobrze mieszamy i rozkładamy pojedynczą warstwą na przygotowanej blasze. Pieczemy 25 minut, aż kalafior się zrumieni i lekko przypiecze. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 4

Na półmisku rozsmarowujemy sos tahini. Na wierzch dajemy kalafior. Łyżką rozkładamy pomidory. Posypujemy natką, skrapiamy oliwą i podajemy.

Przepis pochodzi z książki Samiego Tamimi "Wegetariańska Palestyna. Smaki z mojego ogrodu", wyd. Filo.

Sprawdź też:

Koszyk