Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na danie z pieczonym kalafiorem w curry (fot. Jakub Stanek)

Pieczony kalafior

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mały kalafior
1 sztuka
olej sezamowy
2 łyżki
sól
do smaku
tahina
⅓ szklanki
skórka z cytryny
1 łyżka + do posypania
curry
1 łyżka
chili w płatkach
½ łyżeczki
żurawina
⅓ szklanki
natka pietruszki
½ pęczka

Przepis: Anna Czajkowska


Zdjęcie: Jakub Stanek


Stylizacja: Beata Hadaś

krok 1

Kalafior dzielimy na małe różyczki. Obtaczamy je w oleju sezamowym, solimy i pieczemy do miękkości i lekkiego zbrązowienia (20-30 minut) w temperaturze 200 stopni. Tahinę, skórkę z cytryny, curry i chili blendujemy na pastę – rozcieńczamy ją zimną wodą (kilkoma łyżkami), aż uzyskamy kremową konsystencję.

krok 2

Żurawinę zalewamy wrzątkiem – namaczamy 5 minut i odsączamy.

Gorący kalafior polewamy sosem, posypujemy żurawiną, natką pietruszki i skórką cytrynową.

Więcej przepisów na kalafior:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk