Kukbuk
Kukbuk

Pieczone buraki z estragonem i orzechowym taratorem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
4 porcje:
buraki, obrane i pokrojone na ćwiartki, większe pokrojone na 6 krążków
1 kg
oliwa
2 łyżki
sól i pieprz
Dressing estragonowy:
musztarda diżońska
1,5 łyżeczki
czerwony ocet winny
1,5 łyżeczki
drobny cukier
pół łyżeczki
oliwa
60 ml
listki estragonu, połowa drobno posiekana i reszta do dekoracji
10 g
tarator:
miękki biały chleb, bez skórki, porwany na kawałki
3 kromki
sok z cytryny
2 łyżki
woda
120-135 ml
orzechy włoskie
95 g
czosnek
3 ząbki
oliwa
60 ml
liście mięty, kilka całych liści do dekoracji, reszta drobno posiekana
10 g

Przepis: Yottam Ottolenghi


Zdjęcie: Johnatan Lovekin

Krok 1

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180°C. Na dużej blasze o wymiarach około 40 × 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy buraki. Skrapiamy je oliwą, posypujemy ¾ łyżeczki soli i sporą ilością mielonego pieprzu. Mieszamy i pieczemy około 50 minut, w połowie mieszając, aż buraki będą miękkie.

Krok 2

W tym czasie łączymy w słoiku składniki dressingu estragonowego, dodajemy ¼ łyżeczki soli i odrobinę czarnego pieprzu. Potrząsamy, aż wszystko się połączy i odstawiamy. Gdy buraki będą gotowe, przekładamy je do miski i – jeszcze ciepłe – polewamy ¾ dressingu. Delikatnie mieszamy i odstawiamy, by ostygły do temperatury pokojowej.

Krok 3

Robimy tarator. W naczyniu malaksera zalewamy chleb sokiem z cytryny oraz 60 ml wody i namaczamy przez 2–3 minuty. Dodajemy 80 g orzechów włoskich – resztę siekamy do podania – czosnek, oliwę, ½ łyżeczki soli oraz trochę mielonego pieprzu i miksujemy na gładko. Nie wyłączając malaksera, dolewamy 60–75 ml wody i ponownie miksujemy, aż masa będzie miała konsystencję gęstego jogurtu. Przekładamy tarator do średniej miski i dodajemy posiekaną miętę.

Krok 4

Nakładamy połowę taratoru na półmisek, a na nim układamy upieczone buraki. Drugą połowę taratoru rozprowadzamy na burakach i przybieramy dressingiem estragonowym. Przed zaserwowaniem posypujemy listkami estragonu, miętą oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis pochodzi z książki "Kojąco" Yottama Ottolenghiego.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk