Pieczone buraki z estragonem i orzechowym taratorem
czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- 4 porcje:
- buraki, obrane i pokrojone na ćwiartki, większe pokrojone na 6 krążków
- 1 kg
- oliwa
- 2 łyżki
- sól i pieprz
- Dressing estragonowy:
- musztarda diżońska
- 1,5 łyżeczki
- czerwony ocet winny
- 1,5 łyżeczki
- drobny cukier
- pół łyżeczki
- oliwa
- 60 ml
- listki estragonu, połowa drobno posiekana i reszta do dekoracji
- 10 g
- tarator:
- miękki biały chleb, bez skórki, porwany na kawałki
- 3 kromki
- sok z cytryny
- 2 łyżki
- woda
- 120-135 ml
- orzechy włoskie
- 95 g
- czosnek
- 3 ząbki
- oliwa
- 60 ml
- liście mięty, kilka całych liści do dekoracji, reszta drobno posiekana
- 10 g