Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić sałatkę z pomidorów z pieczonym burakiem, pomysł na sałatkę dla dziecka, zdrowa jesienna sałatka (fot. Maciej Niemojewski)

Sałatka z pomidorów z pieczonym burakiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Karmelizowana cebula:
czerwona cebula
1 sztuka
masło
1 łyżka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
ocet balsamiczny
1 łyżeczka
Sos winegret:
oliwa
4 łyżki
musztarda
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżka
sól
szczypta
pieprz
szczypta
Sałatka:
mix sałat
100 g
pomidor bawole serce
1 sztuka
pomidor krymski
1 sztuka
pomidor żółty
1 sztuka
pomidorki truskawkowe
50 g
pieczony burak
1 sztuka
bagietka z ziarnami
½ sztuki
prażone pestki dyni
15 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanej cebuli. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy na wolnym ogniu przez 5 minut. Gdy cebula zmięknie, dodajemy sól i pieprz, smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dolewamy ocet balsamiczny i ponownie podsmażamy cebulę przez 7 minut. Gotowa powinna być miękka, słodka i mieć ciemnofioletowy kolor. Zdejmujemy cebulę z patelni i studzimy.

krok 2

W małej miseczce łączymy oliwę, musztardę, sok z cytryny, sól i pierz. Mieszamy energicznie, aż powstanie jednolity sos. Odstawiamy na bok, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły.

krok 3

Sałaty myjemy i osuszamy, wrzucamy do dużej miski. Umyte pomidory kroimy w nieregularne kawałki, pomidorki truskawkowe możemy zostawić w całości lub przekroić na pół. Wrzucamy je na sałatę.

krok 4

Pieczonego buraka kroimy w cienkie półplasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy również karmelizowaną cebulkę. Bagietkę kroimy w plastry i grillujemy.

krok 5

Sałatę bardzo delikatnie mieszamy, nakładamy na talerze lub do pudełek na wynos. Posypujemy ziarnami dyni, polewamy sosem lub przelewamy go do małego słoiczka. Podajemy z grillowaną bagietką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk