Pieczona kapusta stożkowa w masełku miso
czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- 4 porcje:
- masło o temperaturze pokojowej
- 125 g
- czosnek obrany
- 1 ząbek
- jasna pasta miso
- 2 łyżeczki
- imbir, obrany i drobno starty
- 15 g
- olej z prażonego sezamu
- 2 łyżeczki
- ocet ryżowy lub sok z cytryny
- 1 łyżeczka
- prażony sezam
- 2 łyżki + 1 łyżeczka do przybrania
- chili w płatkach
- pół łyżeczki
- jasny sos sojowy
- 1 łyżka
- dymka ze szczypiorem, drobno pokrojona
- 4 sztuki
- kapusta stożkowa, rozcięta wzdłuż na ćwiartki
- 2-3 główki
- sól