Kukbuk
Kukbuk

Pieczona kapusta stożkowa w masełku miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
4 porcje:
masło o temperaturze pokojowej
125 g
czosnek obrany
1 ząbek
jasna pasta miso
2 łyżeczki
imbir, obrany i drobno starty
15 g
olej z prażonego sezamu
2 łyżeczki
ocet ryżowy lub sok z cytryny
1 łyżeczka
prażony sezam
2 łyżki + 1 łyżeczka do przybrania
chili w płatkach
pół łyżeczki
jasny sos sojowy
1 łyżka
dymka ze szczypiorem, drobno pokrojona
4 sztuki
kapusta stożkowa, rozcięta wzdłuż na ćwiartki
2-3 główki
sól

Przepis: Yottam Ottolenghi


Zdjęcie: Johnatan Lovekin

Krok 1

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 180°C. W małym naczyniu malaksera łączymy pierwsze 8 składników, dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego, połowę dymki oraz ¾ łyżeczki soli. Miksujemy na gładko i nakładamy mieszaninę na płaskie powierzchnie ćwiartek kapusty.

Krok 2

W brytfance o wymiarach 35 × 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania układamy ćwiartki kapusty posmarowaną stroną do góry. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 50–60 minut. Zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika z termoobiegiem do 200°C. Mieszamy 1 łyżeczkę sosu sojowego z 1 łyżką wody i wlewamy do brytfanki. Pieczemy jeszcze 15–20 minut, aż kapusta się zrumieni. Przekładamy ją na półmisek i podajemy posypaną resztą dymki i sezamem.

Przepis pochodzi z książki "Kojąco" Yottama Ottolenghiego.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk