Kukbuk
Kukbuk

Monkey bread

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 4 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Ciasto:
mleko
200 ml
mąka pszenna tortowa
400 g
cukier
100 g
sól
½ łyżeczki
suszone drożdże
7 g
jajko „zerówka”
2 sztuki
miękkie masło
100 g + do wysmarowania
Masło cynamonowe:
masło
120 g
cynamon
1½ łyżeczki
Karmel:
cukier
150 g
masło
50 g
śmietanka 30%
50 ml
sól
szczypta
Do podania:
orzechy pekan
100 g

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Mleko podgrzewamy do temperatury około 50 stopni. Wszystkie suche składniki mieszamy w misie robota planetarnego. Dodajemy jajka, mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, mieszamy około 5 minut. Dodajemy masło, wyrabiamy jeszcze przez 3-4 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

krok 2

Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon, lekko studzimy. Niedużą silikonową formę na babkę lub tortownicę o średnicy 18 centymetrów dokładnie smarujemy masłem.

krok 3

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy ręcznie w celu odpowietrzenia. Dzielimy je na części wielkości orzecha włoskiego, każdą namaczamy w maśle cynamonowym i wkładamy do formy. Czynność powtarzamy, aż ciasto się skończy. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut.

krok 4

Ciasto pieczemy w Ovi Smart w 170 stopniach około 30 minut, do zrumienienia. Przed wyjęciem z formy studzimy 20 minut.

krok 5

Cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy masło, mieszamy. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą.

krok 6

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, polewamy je karmelem i posypujemy orzechami pekan.

Philips

Materiał powstał we współpracy z marką Philips.

Sprawdź podobne przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk