Kukbuk
Kukbuk
Pieczarki z makaronem – kuchnia azjatycka (fot. Jessica Nadziejko)

Makaron z pieczarkami w azjatyckim stylu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
SOS:
sos sojowy
7 łyżek
ocet ryżowy
1 łyżeczka
miód
2 łyżki
bulion grzybowy lub warzywny
150 ml
tajska pasta chili lub sriracha
¾ łyżeczki
świeży imbir
3 cm
czosnek
3 ząbki
tahini
2 łyżki
MAKARON:
pszenne noodle
250 g
olej sezamowy
2 łyżki
szalotka
1 sztuka
pieczarki
400 g
sól
szczypta
DO PODANIA:
dymka
1 pęczek
sezam
½ łyżeczki

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko / pluminchocolate

krok 1

Sos sojowy, ocet ryżowy, miód, bulion i pastę chili lub srirachę podgrzewamy w rondelku do zagotowania. Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i tahini. Gotujemy minutę, a następnie blendujemy.  

krok 2

Noodle gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i przez 2 minuty smażymy na nim pokrojoną szalotkę. Dodajemy pokrojone w plasterki lub ćwiartki pieczarki, szczyptę soli i smażymy około 4 minut. Dodajemy ugotowany makaron i przygotowany wcześniej sos – gotujemy przez kolejną minutę, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Danie podajemy z posiekaną dymką i sezamem.  

Więcej przepisów z grzybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk