Kukbuk
Kukbuk

Makaron z łososiem w kawowej marynacie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Marynata:
espresso
50 ml
sos sojowy
20 ml
sok z cytryny
30 ml
miód
40 ml
świeżo starty imbir
1/2 łyżeczki
filet z łososia
200 g
Makaron:
tagiatelle
300 g
sól
1 łyżeczka + do smaku
szalotka
1 sztuka
masło
10 g
wytrawne białe wino
80 ml
śmietanka 30%
200 ml
pieprz
do smaku
prażone ziarna kawy
garść
świeże zioła
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

W miseczce łączymy zaparzoną i przestudzoną kawę, sos sojowy, sok z cytryny, miód i starty imbir. Mieszamy. Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy przygotowaną marynatą. Rybę z sosem przekładamy do szczelnie zamykanego pudełka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 13-15 minut. Ryba powinna być w środku soczysta, a nie przesuszona.

krok 3

W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy wino, zmniejszamy ogień i czekamy, aż całkowicie odparuje. Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę podgrzewamy. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, łączymy go z sosem śmietanowym i nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki pieczonego łososia. Posypujemy prażonymi ziarnami kawy i świeżymi ziołami.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona.

Więcej przepisów na rybę:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk