Kukbuk
Kukbuk

Grillowany łosoś z pieczonymi na grillu pomidorkami i labnehem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
łosoś MOWI
250 g
pomidorki koktajlowe
1 gałązka
oliwa
2 łyżki
szczypta soli do smaku
świeże zioła do posypania
Labneh
jogurt grecki
800 g
sok z cytryny
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
szczypta soli

krok 1

Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, solą i oliwą. Na średniej wielkości garnku umieszczamy durszlak, wykładamy go złożoną na pół gazą. Na to nakładamy jogurt, zbieramy końce gazy i związujemy je gumką recepturką. Zostawiamy na mniej więcej 8 godzin do odsączenia.

krok 2

Łososia posypujemy solą i pieczemy około 5 minut na rozgrzanym grillu. Obok łososia kładziemy pomidorki, które pod koniec grillowania skrapiamy oliwą.

krok 3

Na talerzu rozsmarowujemy labneh, nakładamy pomidorki i łososia. Posypujemy świeżymi ziołami i solą i polewamy oliwą.

Więcej podobnych przepisów

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk