Kukbuk
Kukbuk
Przepis na domową lasagne z pieczonymi pomidorami z masłem szałwiowym (fot. dinnershow.studio)

Lasagne w maśle szałwiowym z pieczonymi pomidorami w tymianku cytrynowym i pieprzu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
mąka typu 550
150 g + do posypania
jajko "zerówka"
1 sztuka
żółtka jajka "zerówki"
2 sztuki
sól
do smaku
pomidory
3 sztuki
pieprz
szczypta
tymianek cytrynowy
szczypta
śmietanka 36%
100 ml
niebieski ser pleśniowy
60 g
masło
50 g
szałwia
6 listków

Przepis i wykonanie: Wit Szychowski


Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio

krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajka i żółtka. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy widelcem – najpierw jajka, następnie zagarniamy mąkę do środka, aż połączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy przez 8 minut. Zawijamy w folię i odkładamy na godzinę.

krok 2

Pomidory przecinamy na pół, posypujemy pieprzem i tymiankiem cytrynowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 8 minut.

krok 3

Na patelnię wlewamy śmietankę, dodajemy ser – redukujemy, aż się rozpuści, a sos zgęstnieje.

krok 4

Wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy je jak najcieniej. Wycinamy płaty lasagne. Gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości. Przekładamy do miski, do której wkładamy masło, szczyptę soli i liście szałwii.

krok 5

Lasagne wykładamy na talerz, na płacie kładziemy pomidory, polewamy je sosem. Zamykamy kolejnym płatem makaronu – powtarzamy kilka razy.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk