Kukbuk
Kukbuk
Przepis na azjatyckiego kurczaka z książki Lunchbox na każdy dzień (fot. materiały prasowe)

Kurczak po azjatycku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czerwona papryka
½ sztuki
zielona papryka
½ sztuki
duża pierś z kurczaka ogrzana do temperatury pokojowej
250 g
ząbek czosnku
1 sztuka
posiekany imbir
1 łyżeczka
prażony sezam
1 łyżeczka
posiekana dymka
do posypania
olej do smażenia
2 łyżeczki
Sos:
japoński sos sojowy
3 łyżki
ocet ryżowy lub sok z limonki
1 łyżka
miód lub syrop klonowy
2 płaskie łyżeczki
ostry sos, na przykład sriracha
kilka kropel (opcjonalnie)

Przepis i zdjęcie: Malwina Bareła / Filozofia Samku

przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, papryki w podłużne kawałki, a mięso w cienkie paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki sosu łączymy w małej miseczce.

W woku rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy papryki i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, około 5 minut. Zawartość woka przekładamy do miski.

Do woka wlewamy pozostały olej, dorzucamy pierś z kurczaka, smażymy na większym ogniu około 5-6 minut, ciągle mieszając, aż mięso przestanie być surowe. Dokładamy imbir oraz czosnek i przesmażamy 30 sekund. Dodajemy warzywa, wlewamy sos, mieszamy i gotujemy około 2 minuty do zredukowania.

Danie posypujemy sezamem i dymką. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu.

przechowywanie:

W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

werja wege:

Pierś z kurczaka można zastąpić tofu naturalnym lub tempehem.

Wypróbuj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk