Kukbuk
Kukbuk
Marynowane tofu z książki lunchbox na każdy dzień (fot. Paulina Czyżewska)

Tofu w sosie orzechowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
ząbek czosnku
1 sztuka
naturalne tofu
180 g
skrobia ziemniaczana
2 płaskie łyżki
posiekany imbir
1 łyżeczka
drobno posiekana papryczka chili
1 łyżeczka
prażony sezam
1 łyżeczka
posiekana dymka
do posypania
olej do smażenia
2 łyżeczki
Sos:
kremowe masło orzechowe
czubata łyżka
sos sojowy
2 łyżki
syrop klonowy
1 łyżka
sok z limonki
2 łyżki
sos sriracha
1 łyżeczka (lub więcej do smaku)
zimna woda
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Malwina Bareła / Filozofia Samku

przygotowanie:

Cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Tofu dokładnie odsączamy z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Warto je dodatkowo obciążyć i odstawić na 10 minut. Następnie kroimy je w kostkę i obtaczamy w skrobi.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy tofu i smażymy na średnim ogniu około 5–6 minut, aż ładnie się zrumieni. Tofu zdejmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy pozostały olej, dodajemy cebulę, smażymy 4 minuty. Dokładamy imbir, czosnek i chilli, krótko przesmażamy. Składniki sosu mieszamy, wlewamy na patelnię, dodajemy tofu. Gotujemy 2-3 minuty. Danie podajemy po podgrzaniu, z dodatkiem ryżu, posypane sezamem i dymką.

przechowywanie:

W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Więcej przepisów:

Koszyk