Kukbuk
Kukbuk
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej z pieczonym czosnkiem i papryczką (fot. Aleksandra Jagłowska)

Krem z fasolki szparagowej i pieczonego czosnku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Pieczona fasolka:
masło
4 łyżki
zielona fasolka szparagowa
100 g
czosnek w płatkach
2 łyżki
wedzona papryka
według uznania
gruboziarnista sól
według uznania
Zupa:
czosnek
3 główki
oliwa
do pieczenia
żółta fasolka szparagowa
300 g
sól
do gotowania
natka pietruszki
do smaku
kolorowy pieprz
do smaku
sól wędzona
do smaku
bulion warzywny
3 szklanki
Dodatki:
papryczka chili
1 sztuka
natka pietruszki
do smaku

Przepis i zdjęcie: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.

krok 3

Zieloną fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki. Łączymy ją z masłem oraz przyprawami: płatkami czosnku, wędzoną papryką i solą.

krok 4

Od główek czosnku odkrawamy górną część tak, by odsłonić ząbki. Skrapiamy oliwą.

krok 5

Zieloną fasolkę szparagową równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok kładziemy główki czosnku. Wkładamy blachę do piekarnika, warzywa pieczemy około 20 minut – będą gotowe, gdy wyraźnie się zarumienią, a z piekarnika będzie dochodzić intensywny aromat.

krok 6

Żółtą fasolkę szparagową dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.

krok 7

Upieczony czosnek wyciskamy z łupinek, łączymy z ugotowaną i odcedzoną fasolką. Doprawiamy natką pietruszki i przyprawami.

krok 8

Warzywa blendujemy – stopniowo wlewamy do nich bulion.

krok 9

Zupę podajemy z upieczoną zieloną fasolką szparagową oraz posiekaną papryczką chili i natką pietruszki.

Więcej przepisów z fasolką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk