Kukbuk
Kukbuk

Krem z czerwonych warzyw i soczewicy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
oliwa
4 łyżeczki
czerwona papryka
1 sztuka
pomidory z puszki, np. CIRIO
800 g
brązowa soczewica w zalewie
200 g
sól
szczypta
wrzątek
200 ml
daktyle
30 g
chili
pół łyżeczki
świeże zioła

Przepis powstał we współpracy z marką North Coast, dystrybutorem śródziemnomorskich produktów spożywczych. 


Przepis: Julia Migdalska


Zdjęcie: Zofia Leszczyńska

Krok 1

Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek smażymy w dużym garnku, na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy pomidory i wrzątek.

Krok 2

Wrzucamy drobno pokrojone daktyle, wsypujemy przyprawy i przepłukaną na sitku soczewicę. Zupę gotujemy na małym ogniu 10 minut. Blendujemy na gładki krem. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk