Kompot z całych renklod lub mirabelek
- śliwka renkloda lub mirabelka
- 1 kg
- cytryna
- 1 sztuka
- woda
- 600 ml
- cukier
- 300 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
krok 2
Oczyszczone owoce układamy w wyparzonych słoikach maksymalnie do połowy ich wysokości.
krok 3
Z soku i ze skórki z cytryny, wody i cukru gotujemy syrop. Gorący przelewamy przez sito, ponownie zagotowujemy. Słoiki wypełniamy cytrynową zalewą do ⅘ ich wysokości. Zakręcamy.
krok 4
Na dnie garnka rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę. Wstawiamy do niej słoiki z kompotem – woda powinna sięgać do ⅔ ich wysokości. Zagotowujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy śliwki przez 25 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
krok 5
Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.
TIP:
Duże śliwki możemy przed włożeniem do słoików ponakłuwać wykałaczką. Dzięki temu szybciej wypuszczą sok, a powstały kompot będzie bardziej intensywny w smaku.
TIP 2:
Z podanej ilości składników przygotujecie 3 słoiki o pojemności 1 l.