Kukbuk
Kukbuk
kompot w słoiku ze śliwek węgierek

Szybki kompot na zimę z węgierek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
śliwka węgierka
1 kg
woda
750 ml
cukier
400 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Śliwki dokładnie myjemy i rozkrawamy na pół, wyciągamy pestki.

krok 2

W wyparzonych słoikach ciasno układamy przygotowane owoce, tak by sięgały maksymalnie do ⅔ wysokości naczynia.

krok 3

Wodę zagotowujemy z cukrem, aby uzyskać syrop. Gorącym płynem zalewamy śliwki, tak by pozostawić od góry słoika 1½ centymetra wolnej przestrzeni. Czyścimy brzegi i szybko zakręcamy.

krok 4

Na dnie garnka rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę. Wstawiamy do niej słoiki – woda powinna sięgać do ⅔ ich wysokości. Zagotowujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy śliwki przez 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 5

Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP

Z tej ilości składników przygotujecie 2 butelki o pojemności 0,5 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk