Kukbuk
Kukbuk
Karafka z kompotem śliwkowym z goździkami

Kompot ze świeżych śliwek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
śliwka renkloda
1,2 kg
goździk
6 sztuk
cukier trzcinowy
10 łyżek
wrzątek
do zalania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Śliwki myjemy i rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki.

krok 2

Do wyparzonych słoików wrzucamy na spód po 3 goździki. Następnie w słoikach ciasno układamy śliwki, tak by sięgały maksymalnie do ⅔ ich wysokości. W trakcie układania owoców posypujemy je cukrem (po 5 łyżek). Na koniec zalewamy gorącą wodą – do pełna – i szybko zakręcamy słoiki.

krok 3

W garnku z grubym dnem rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę. Ustawiamy w nim słoiki tak, by woda sięgała do ⅔ ich wysokości. Zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy śliwki przez 25 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

kork 4

Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP:

Z podanych składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności 1 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk