Kukbuk
Kukbuk

Kimchi z wędzoną papryką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas namaczania kapusty + czas fermentacji
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
kapusta pekińska
1 sztuka średniej wielkości
sól
1 łyżka
ząbek czosnku
3 sztuki
starty imbir
1 łyżka
sos sojowy
2 łyżki
sos rybny
1 łyżka
marchewka
1 sztuka
daikon
½ sztuki
dymka
½ pęczka
woda
250 ml
mąka ryżowa
3-4 łyżki
cukier
1 łyżka
papryczka chili
kilka plasterków
wędzona słodka papryka
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Karola K


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Liwarski

krok 1

Kapustę przekrawamy na pół i niedbale kroimy obie połówki (mogą być większe kwadraty albo paski). Wkładamy do miski i solimy. Odstawiamy na minimum 2 godziny, od czasu do czasu dociskamy kapustę.

krok 2

Czosnek siekamy i miażdżymy, mieszamy z imbirem. Sos sojowy mieszamy z rybnym – dodajemy do niego czosnek z imbirem. Odstawiamy na minimum godzinę.

krok 3

Marchewkę i daikon kroimy w słupki, dymkę siekamy na skos.

krok 4

Do zimnej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy palnik i powoli podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Dodajemy cukier. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję kleiku (jeśli masa się nie zagęszcza, dosypujemy mąki). Studzimy.

krok 5

Do kapusty dodajemy daikon, dymkę i papryczkę. Do kleiku wrzucamy czosnek z imbirem. Mieszamy. Warzywa łączymy z kleikiem, dodajemy wędzoną paprykę i dokładnie mieszamy (najlepiej dłońmi). Nakładamy do słoika (do ¾ pojemności), mocno dociskając. Zakręcamy, odstawiamy.

krok 6

Następnego dnia odkręcamy słoik i dociskamy zawartość. Zakręcamy i odstawiamy. Czynność powtarzamy następnego dnia, ale po zakręceniu wstawiamy do lodówki. Co drugi dzień możemy docisnąć zawartość. Kimchi powinno być gotowe po tygodniu, ale lepiej zaczekać przynajmniej dwa tygodnie.

Więcej pomysłów na kimchi:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk