Kukbuk
Kukbuk

Kimchi z brukselki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 in + czas moczenia brukselki + czas fermentacji
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
sól
100 g + 20 g
ciepła woda
3 l
brukselka
700 g
mała cebula
½ sztuki
dymka
2 sztuki
ząbek czosnku
4 sztuki
gochugaru
4 łyżki
sos rybny
2 łyżki
sriracha
2 łyżki
starty imbir
1 łyżka
sos sojowy
1 łyżka
mielone nasiona kolendry
2 łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Liwarski

krok 1

Sól (100 gramów) rozpuszczamy w 2 litrach ciepłej wody. Dodajemy pokrojone brukselki i przykrywamy talerzem. Odstawiamy na 4 godziny. Odlewamy wodę i przepłukujemy brukselkę.

krok 2

Małą cebulę i dymkę siekamy. Razem z pozostałymi składnikami blendujemy na jednolitą masę. Mieszamy z brukselką i układamy ją ciasno w słoikach.

krok 3

Pozostałą sól (20 gramów) mieszamy z 1 litrem ciepłej wody. Zalewę wlewamy do słoików, żeby zakryć brukselkę, ale zostawić trochę miejsca na górze słoika. Zamykamy słoiki i zostawiamy na cztery dni w temperaturze pokojowej.

Więcej przepisów z brukselką:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk